-
Thermal Park Egerszalók ***+         Hotel Kapitány **** Sümeg         Family Wellness kedvezményes árak                                                          ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: 06-30 678-0654
-

Egészséges életmód

Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazás elég nehéz. Hiszen minden ember különböző, és különbőző igényekkel, testi adottságokkal, és testi igényekkel rendelkezik. Ezért van az, hogy a manapság jelen levő orvosi gyógyítás, orvosi kezelés nem minden embernél éri el azt a kívánt eredményt amire az egyébként átlagos orvosi kezelésnek el kellene érni.
Tehát az egészség és az egészséges életmód eléréséhez óriási szükség van az alapos önismeretre, önmagunk testi-szellemi-lelki igényeire.
számára, hogy a betegségek, többnyire
szellemi-lelki kiegyensúlyozatlanságból
erednek, és némi csekény mértéke az a
betegségek visszavezetési okának,
mint pl. génrendellenességek,
vagy a természeti adottságoknak köszönhető betegségeknek.
Viszont vannak alapvető körülmények, melyek átlagosan minden embernek segítenek abban, hogy egészség -esek legyenek és egészséges életmód -ot folytassanak.
Egészség jelentése: EGÉSZ+SÉG, tehát a szellemi egészség+lelki egészség+testi egészség állapotának egyensúlya.

Ezek pedig a következőek:


1. Egészséges táplálkozás: Magyarországon többnyire zsíros, fűszeres ételeket fogyasztunk. Ráadásul ezeket is rendszertelenül. Köztudott, hogy a napot bőséges, egészséges reggelivel kell kezdeni, majd a nap folyamán még legalább ötször kell táplálkozni, akkor is leginkáb könnyű, egészséges ételeket kell fogyasztani, mint pl. zöldségek, gyümölcsök, színhúsok fogyasztása. Kerüljük a sertés húsok fogyasztását, hiszen a sertéshús jó egy napig van a gyomrunkban és addig hát elnézést a kifejezésért, de addig ott rohad a gyomrunkban. Tehát kerüljük a nehezen emészthető táplálékokat. Bizonyára felmerül az a kérdés, hogy jó és akkor mi lesz azokkal az ételekkel amiket szeretünk és zsírosak, és fűszeresek? Igen, jogos a kérdés, de az egészség és az egészséges életmód szempontjából fontos figyelnünk arra, hogy testünket egészséges tápértékű élelmiszerekkel lássuk el, hiszen a testünket egy egész életre kapjuk. És a cél nem az, hogy tönkretegyük, hanem hogy megfelelő táplálékkal tápláljuk, hogy a testünk a megfelelő egészséges szervezettel, testtel szolgálni tudjon bennünket.

2. Egészséges életmód, mint például: rendszeres pihenés, rendszeres sport, mindezt jó levegőn: A szervezet számára nagyon fontos a napi átlagos 8 óra alvás, de ettől függetlenül természetesen ez is emberfüggő, tehát ha valaki a napi 10 óra alváshoz van szokva, akkor bizony 10 órát kell aludni. Az alvásigényünket nagyon könnyen fel tudjuk mérni, teszteljük magunkat, egy héten át feküdjünk le különböző időpontokban és keljünk fel mindig az átlagos időben. Így a fáradtsági szintünkből ki tudjuk tapasztalni, hogy körülbelül, mennyi az az idő amire szüksége van szervezetünknek a megfelelő alvásmennyiségre. Rendszeres sport: Függően testalkatunktól, mozgási szokásainktól figyeljük meg, hogy mi az a testmozgás és annak mennyisége ami szükséges ahhoz, hogy fittek legyünk. A testmozgás érdekes módon ahelyett hogy energiát venne el, ha egészséges formában űzzük, pont hogy az ellentetjét érjük el. Ha annyit mozgunk amennyire szüksége van a testünknek, akkor nagyon energikusok leszünk és nem fáradtak. A megfelelő testmozgás szükséges az egészség és az egészséges életmód biztosításához.
Fontos a jó levegő is, hiszen az oxigén szükséges a sejtek oxigéncseréjéhez, az agy frissítéséhez, ezért ha lehetséges mindig jó levegőn sportoljunk és ha alszunk előtt szellőztessünk is ki.
Napjába többször pedig menjünk ki a friss levegőre még a munkaidő alatt is.

3. Szellemi-lelki egészség: A betegségek, vagy a fáradékonyság, stressz többnyire lelki-pszichés problémákra vezethető vissza, ezt már tudományos adatokkal is bizonyították. Tehát ha betegek leszünk akkor nem kell egyből orvoshoz szaladni, hanem inkább vegyünk igénybe alternatív gyógymódokat, melyek nem a testet kezelik, hanem leginkább a lelket. Súlyos betegségek esetében fontos a párhuzamos gyógyítás elve, mely szerint egyazon időben kezeltetjük a lelkünket-szellemünket és a testünket. Az ayurvéda gyógyításra jellemző pl ez a holisztikus gyógyítás. Az alternatív gyógymódok menüben nézze meg, hogy Önnek melyik gyógymód lenne a megfelelőbb és keressen ezen a területen egy specialistát. A hazai sztk-ban igénybevehető gyógyítás sajnos csak gyógyszeres kezeléssel, vagy sebészeti úton történő gyógyítást használ. Ami hát valljuk be nem egy egészség -es formája a gyógyításnak. Hiszen gondolkodjunk el azon, hogy az adott betegség nem véletlenül alakult ki. Sokszor egy egyszerű kiütés vagy hasfájás még nem üti fel a fejünket, pedig már ezek is ismertető jelek, hogy valami nincs rendben. Fontos, hogy figyeljük testünket és ezzel párhuzamosan figyeljünk lelkünk-szellemünk rezdülésére, és ne féljünk segítséget kérni. Jobb megelőzni a betegséget, mint a betegség áldozatavá, hatásá válni.


4. Mértékletesség az életben: Sokszor halljuk másoktól, hogy túl sokat dohányzol, túl sokat kávézol, túl sok vitamint eszel, túl sok gyógyszert szedsz, túl sok kenyeret eszel, stb. sorolhatnánk a végtelenségig. A mértékletesség azt jelenti, hogy pont annyit teszünk valamit amire épp hogy szükségünk van, és nem vagyunk túl végletesek, hogy vagy semmit sem csinálunk vagy túlzásba esünk. Tehát evésnél együnk annyit, ami elveszi az éhséget, igyunk annyit ami eloltja a szomjunkat, tehát mindenből annyit vegyünk magunkhoz ami épp jól esik. Pl. Ha dohányzunk akkor csak akkor gyújtsunk rá, amikor úgy érezzük, hogy tényleg rá akarunk gyújtani, ha csak azért gyújtunk rá, mert unatkozunk, akkor inkább keressünk valami elfoglaltságot. Egy szervezet addig tud egészséges lenni, amíg a szervezet által kért testi szükségleteket kielégítjük. Ha ezen felül teszünk valamit a testünkel, az már nem egészség -es. Az alkoholfogyasztás, az evés, a dohányzás, a gyógyszerszedés, a vitaminszedés addig nincs káros hatással az egészség -ünkre amíg azt nem visszük túlzásba. A lényeg, hogy annyit együnk, aludjunk, sportoljunk, dohányozzunk, igyunk, stb. amíg az még jólesik.

5. Megfelelő mennyiségű víz fogyasztása: A víz számos egészég -es hatásról tett már tanubizonyságot. Ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen napi 2 l folyadékot fogyasszunk. Sokszor emberek csak 20 éves koruktól akarnak így folyadékot fogyasztani, ami bizony nem túl egészség -es, mert ha hirtelen kezdünk el sok vizet fogyasztani az sem jó, mert hirtelen túlterheljük a vesénket, és puffadtságot fogunk érezni. Ezért fontos itt is a már fentebb említett mértékletesség, testünket folyamatosan szoktassuk rá a napi min 2 l víz fogyasztására.
Fontos hogyha kávézunk, dohányzunk akkor több vizet igyunk, mert ez utóbbi két dolog vizet von ki a szervezetünkből ráadásul méreganyagokat is tartalmaz, így ezeket ahogy lehet távolítsuk, mossuk ki a szervezetünkből.A bő víz fogyasztás hozzájárul az egészség -es szervezethez.
Tehát ha szeretnénk egészség -esen élni, egészséges életmód -ot folytatni akkor a fentebb leírtakat tartsuk be, és vezessük be a mindennapjainkba.