4 "rossz" étel, ami jót tesz neked
Számos élelmiszerhez negatív asszociációkat társítunk, tévesen. Azonban a legutóbbi kutatások bizonyították, hogy ezeknek az ételeknek és italoknak is helye van az étrendedben!
Kávé
A tévhit: A kávé idegessé és nyugtalanná tesz.
A valóság: Egy korty kávé több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld, vagy a fekete tea. Naponta egy bögre pedig (akár koffeinmentes, akár koffeintartalmú) bizonyítottan véd a korral járó betegségek ellen, mint amilyen a Parkinson-, vagy az Alzheimer-kór. Csökkenti továbbá a szívbetegség, a mellrák, az asztma, az epekő, a fogszuvasodás, és a cukorbetegség kockázatát. Ahhoz azonban, hogy a kávé megőrizze egészséges tulajdonságait, használj kevesebb ízfokozót, mint amilyen a cukor, a szirup, vagy a tejszín.
A tévhit: A kávé idegessé és nyugtalanná tesz.
A valóság: Egy korty kávé több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld, vagy a fekete tea. Naponta egy bögre pedig (akár koffeinmentes, akár koffeintartalmú) bizonyítottan véd a korral járó betegségek ellen, mint amilyen a Parkinson-, vagy az Alzheimer-kór. Csökkenti továbbá a szívbetegség, a mellrák, az asztma, az epekő, a fogszuvasodás, és a cukorbetegség kockázatát. Ahhoz azonban, hogy a kávé megőrizze egészséges tulajdonságait, használj kevesebb ízfokozót, mint amilyen a cukor, a szirup, vagy a tejszín.
Marhahús
A tévhit: Minden egyes falattal rengeteg telített zsírral, és még több kalóriával terheled
meg a szervezetedet.
A valóság: A nők egy héten akár négyszer is fogyaszthatnak 100 gramm sovány marhahúst. A kutatások kimutatták, hogy a marhahús tartalmaz olyan egészséges zsírokat, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, megakadályozzák a súlygyarapodást, és gátolják a rák kialakulását. Ez azt jelenti, hogy vacsorára egy tányér zöldség, vagy párolt krumpli 100 gramm sovány, vékonyra szeletelt hátszínnel valójában egy lépés a betegségek megelőzésében. A marhahús által a naponta ajánlott B12-vitamin szükségleted 39 százalékát, a cink 36 százalékát, és a vas 14 százalékát is beviheted - ez pedig két, a nők számára nélkülözhetetlen ásványi anyag. Lehetőség szerint válaszd a "fűvel táplált" marhát: ez kétszer több CLA-t (konjugált linolénsavat) és szívbarát omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a gabonával táplált fajták.
Burgonya
A tévhit: A magas szénhidráttartalmú ételektől hízol.
A valóság: Egy közepes adag sültkrumpli csak 160 kalóriát tartalmaz, és közel 4 gramm rostot. Az alacsony szénhidráttartalmú diétát követők gyakran kerülik a burgonyát, mivel magas a glikémiás indexe. A glikémiás index egy skálán osztályozza az ételeket, aszerint, hogy milyen gyorsan elemelik meg a vércukorszintet, ez pedig összefüggésben lehet a szervezet zsírraktározásával. Néhány kutató azonban azt állítja, hogyha a krumplit egy étkezés részeként fogyasztod, más élelmiszerekkel együtt, akkor a szervezetednek hosszabb időbe telik megemésztenie, így pedig nem emeli meg drámaian a vércukorszintedet.
A tévhit: A magas szénhidráttartalmú ételektől hízol.
A valóság: Egy közepes adag sültkrumpli csak 160 kalóriát tartalmaz, és közel 4 gramm rostot. Az alacsony szénhidráttartalmú diétát követők gyakran kerülik a burgonyát, mivel magas a glikémiás indexe. A glikémiás index egy skálán osztályozza az ételeket, aszerint, hogy milyen gyorsan elemelik meg a vércukorszintet, ez pedig összefüggésben lehet a szervezet zsírraktározásával. Néhány kutató azonban azt állítja, hogyha a krumplit egy étkezés részeként fogyasztod, más élelmiszerekkel együtt, akkor a szervezetednek hosszabb időbe telik megemésztenie, így pedig nem emeli meg drámaian a vércukorszintedet.
Gomba
A tévhit: A gomba ugyanúgy, mint a jégsaláta, nem tartalmaz vitaminokat, tehát a tápértékkel nem rendelkező élelmiszerek közé sorolható.
A valóság: A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy a különféle gombák védelmet jelentenek számos súlyos betegség ellen. A legtöbb gombaféle (mint például a laskagomba) tartalmazza azt az anyagot, ami fokozza a fehérvérsejtek termelését - ez pedig segít a rák elleni harcban - állítják a kutatók. A gombák fontos alkotóelemei lehetnek az étrendünknek - kb. 5 nagy gomba tartalmazza a napi szükséges B2-, B3-, B5-vitamin, réz és kálium szükségletünk több mint 10 százalékát, ráadásul ez az adag kevesebb, mint 30 kalóriát tartalmaz.
A tévhit: A gomba ugyanúgy, mint a jégsaláta, nem tartalmaz vitaminokat, tehát a tápértékkel nem rendelkező élelmiszerek közé sorolható.
A valóság: A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy a különféle gombák védelmet jelentenek számos súlyos betegség ellen. A legtöbb gombaféle (mint például a laskagomba) tartalmazza azt az anyagot, ami fokozza a fehérvérsejtek termelését - ez pedig segít a rák elleni harcban - állítják a kutatók. A gombák fontos alkotóelemei lehetnek az étrendünknek - kb. 5 nagy gomba tartalmazza a napi szükséges B2-, B3-, B5-vitamin, réz és kálium szükségletünk több mint 10 százalékát, ráadásul ez az adag kevesebb, mint 30 kalóriát tartalmaz.
Gaál Zita
2011. 02. 21
2011. 02. 21