-
Thermal Park Egerszalók ***+         Hotel Kapitány **** Sümeg         Family Wellness kedvezményes árak                                                          ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: 06-30 678-0654
-

Az alga rejtélye


Sok kozmetikum hirdeti algatartalmát. De miért és mire jó a fura zöld növény?
A nyugati kultúra az algafogyasztás lehetőségéről nem sokat tudott. Csak az utóbbi évtizedekben vált nagyobb körben ismertté az alga mint táplálékforrás, és még ekkor is csak a világ élelmezési problémáinak megoldására felhasználható egyik lehetséges eszközként vizsgálták. Széles körű elterjedése az egészséges életmód divatossá válásával a ’80-as években indult el. 

Algák a kozmetikumokban

Az algákat hosszú ideje alkalmazzák kozmetikai készítményekben, illetve szájon át kozmetikai célokra, mivel koncentráltan tartalmazhatnak különféle bioaktív anyagokat.
A spirál alakú algából készült termékekben az úgynevezett karotinoid vegyületek (melyek a sárgarépában vagy sütőtökben is megtalálhatók) és más színanyagok, illetve az E-vitamin antioxidáns, oxidatív stresszt kivédő hatását használják fel, ami elméletileg tovább fokozható, ha az algákat bizonyos nyomelemekben gazdag környezetben tenyésztik.
A klorofill fertőtlenítő hatását hosszú idő óta ismerjük. Borotválkozó krémekben, szappanokban, fogkrémekben ma már nagyobb boltok polcán gyakran megtalálhatjuk a klorofill tartalmú termékeket. A Chlorella alga klorofilltartalma kiemelkedő a növények közül, így jó forrása lehet a zöld színanyagnak. 
Mikroalgák és az emberi test

A mikroalgák étrend-kiegészítőként kerülnek forgalomba, így gyógyhatás nem tulajdonítható alkalmazásuknak. Állatkísérletek és néhány embereken elvégzett vizsgálat azonban arra utal, hogy vegyületeik izolált vagy módosított formában a jövőben talán gyógyszerként is alkalmazásra kerülhetnek.
Gyakran alkalmazták a világ különböző tájain különböző eredetű vérszegénység kezeléséreÁllatokon végzett kísérletekben ezen túlmenően is vérképzést fokozó és immunrendszer erősítő (helyesebben stimuláló) hatás volt megfigyelhető, ami a kutatók szerint elméletileg kedvezően hathat kemoterápiás kezelésekkel egyidejűleg is. Ez a kutatók véleménye szerint javíthatja a – például rákellenes gyógyszerek következtében – legyengült immunrendszer működését. A természetes ölősejtek aktivitása is fokozódhat fogyasztásakor, ami elméletileg szintén védő hatású lehet.
Az alga kékes színét a fikocianin színanyagnak köszönheti. A fikocianin mind daganatellenes, mind antioxidáns, mind ártalmas anyagok toxicitását csökkentő, immunerősítő, vérképzést fokozó, mind antivirális hatással rendelkezik.
A daganatos betegek természetesen minden apró lehetőséget megragadnának túlélési esélyeik növelésére. Fontos azonban tudni, hogy jelenleg a mikroalgák rákos megbetegedések megelőzésre, illetve már kialakult probléma kezelésére nem alkalmazhatóak, bár folyamatos felügyelet mellett a kezelőorvos engedélyezheti fogyasztásukat.
Az időskori makuladegeneráció (AMD) és a szürke hályog emberek millióinak életét keseríti megVizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a zeaxantin és a lutein befolyásolhatják az AMD és a szürke hályog kialakulásának kockázatát, illetve ezen betegségek előrehaladását. Hozzájárulhat lutein és zeaxantin bevitelünkhöz a Spirulina fogyasztása is, ami akár szemünk egészségének védelmében is segíthet,ám erről ma még nem lehet határozott kijelentéseket tenni (a vizsgálatok eredményei egyelőre ellentmondásosak).
A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a vastagbélben szelektíven elősegítik a kedvező hatású probiotikus mikroorganizmusok szaporodását, ahogyan elősegíthetik különböző ásványi anyagok (például a kalcium, magnézium és feltehetőleg a vas és a cink) felszívódását is. A Spirulina számos kutatásban prebiotikumra jellemző tulajdonságokat mutatott, ezért azt feltételezik, hogy ezzel akár a komolyabb betegségekkel együtt gyakran túlszaporodó Candida albicans leküzdésében is fontos szerepe lehet. Ám ez a hatás ma még meggyőzően nincs alátámasztva.