-
Thermal Park Egerszalók ***+         Hotel Kapitány **** Sümeg         Family Wellness kedvezményes árak                                                          ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: 06-30 678-0654
-

Ghí – jobb mint a vaj


Miért főznél egyszerű vajjal, ha a tisztított formáját használva még az egészségedért is teszel?

A jógaoktatód szerint egy kis ghí segít a feszes térdínt lazítani, és az ayurvédikus orvosod is számos betegségre ajánlja a rossz emésztéstől a memóriazavarokig. De vajon mi is ez a folyékony arany és miben különbözik a hétköznapi vajtól?

Az ayurvéda a ghít, vagyis a tisztított vajat, az olajos ételek non plus ultrájaként tartja számon, ugyanis rendelkezik a vaj gyógyító jótéteményeivel a káros anyagok (telített zsírsav, tejszárazanyag) jelenléte nélkül. A Susruta Samhita, az ayurvédikus gyógyászat egyik klasszikus könyve is foglalkozik a ghí teljes szervezetre gyakorolt jótékony hatásaival és alapvető gyógyírként javasolja a pitta dósa jellegzetes megbetegedéseire, például a gyulladásokra.
A jógát gyakorolók régóta kedvelik a ghít, beolajozza a kötőszöveteket és biztosítja a rugalmasságot – állítja Dr. Vasant Lad, az új-mexikói Albuquerque Ayurvéda Intézet igazgatója.  Alapvetően memória javítására, férfi termékenység növelésére és emésztés megkönnyítésére használták. Az újkori tudományok immunrendszer erősítőként is ajánlják fenolos antioxidáns tartalma miatt.
Ami még a ghínél is jobb, az az érlelt ghí (akár 100 éves is lehet), amely kiválóan alkalmas az alkoholizmus, az epilepszia, a láz és hüvelyi fájdalmak kezelésére – mondja Robert Svoboda ayurvédikus orvos. A gyógyghí (szanszkrit nyelven ghrita) a tisztított vaj mellett gyógyfüveket is tartalmaz. A ghí egy-egy hatására építve, már specialisan is alkalmazzák. Pratima Raichur ayurvédikus kozmetikai tanácsadó az érzékeny pitta típusú bőr masszázsolajaként javasolja. Az Indiai Materia Medica című elismert ayurvédikus gyógyszerkönyv mézzel keverve sebek, gyulladások, felhólyagosodások kezelésére ajánlja.

Manapság a ghít megtalálhatod a bio- vagy gyógynövényboltokban, de elkészíteni sem nehéz. Tégy 60-80 dkg vajat egy serpenyőbe és melegítsd lassú lángon, amíg a teteje ki nem fehéredik, majd leszáll az aljára. Egy csepp vízzel ellenőrizheted, ha a serpenyőbe fröcskölve sistereg, a ghí készen van.Szűrd le a fehér üledékről és az így elkészül ghít tartsd üvegben. Ha nem éri víz, nem igényel hűtést. Minden nap fogyassz el 2 teáskanálnyit akár kiegészítőként vagy az ételekbe belefőzve. De ne feledd, hogy a ghí zsír és egy kis mennyiség is elég a diétához, így arányosan csökkentsd az egyéb zsírok bevitelét.

Forrás: Yoga Journal, Karta Purkh Singh Khalsa