-
Thermal Park Egerszalók ***+         Hotel Kapitány **** Sümeg         Family Wellness kedvezményes árak                                                          ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: 06-30 678-0654
-

Balneoterápia

A dédanyáink a múlt század elején, ha hörghurutjuk volt vagy gyomorbántalmakkal küszködtek, esetleg a csúz kínozta őket, Karlsbadba utaztak kúráltatni magukat. Megmártóztak a gyógyfürdőben, csőrős kancsóból szürcsölgették a gyógyvizet és a promenádon sétálgattak fel s alá. 
A mozgás éppúgy a kúra részét képezte, mint a vizes kezelések. Arany János is több ízben megfordult itt, s tapasztalatairól lakonikusan így írt: „Ha a vizek a doktoroknál jobbak nem lennének, az emberek bizony mind-mind elvesznének.”

Az orvostudomány azóta persze nagyot fejlődött, de a gyógyvizes kúrák jelentősége mit sem csökkent, csak ma wellness szállodákban találkozhatunk vele és balneoterápiának hívjuk. A balneoterápia, amely a latin balneum (fürdő) szóból ered és gyógyvizekkel történő gyógyítást jelent, magába foglal minden gyógyvizzel, termálvizzel történő kezelést, de ide tartoznak az ivókúrák, az inhalálás, az iszapkezelések és a szénsavas fürdők is. A balneoterápia a gyógyvizekben gazdag helyeken fejlődött ki, s mivel Magyarország bővelkedik gyógyforrásokban, így szinte egész területén a különböző hőfokú vizek ásványi anyagának jótékony hatását.

Míg a kénes gyógyvizek elsősorban az izületi betegségeket és a reumát gyógyítják, addig a szénsavas fürdők értágítóak, így a keringésre és a szív működésére vannak jó hatással. A balneoterápia szerves része az ivókúra. Az ásványi anyagokban gazdag vizek fogyasztása kíméletesen szabályozza a gyomor, a belek és a vese működését. Eközben ráadásul még a bőr is szépül, de az iszap sem csupán a fájdalom enyhítésére szolgál, hiszen az ásványi anyagok hatására eltűnnek a bőrhibák, magas hőfokkal együtt alkalmazva pedig a fogyókúrák hatékony kiegészítője.

A balneoterápiához hozzá tartozik még a megfelelő mozgás, amelyet általában a gyógytorna jelent, de legalább ekkora jelentőséggel bír a környezetváltozás is. A balneoterápiába belekóstolhatunk egy hosszú hétvéga alkalmával is, de úgy tartják, hogy egy igazi balneoterápiás kezelés csak akkor ér valamit, ha legalább két hétre elutazunk egy híres fürdőhelyre.

Győri Anna