-
Thermal Park Egerszalók ***+         Hotel Kapitány **** Sümeg         Family Wellness kedvezményes árak                                                          ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: 06-30 678-0654
-

Egészségvédő baktériumok

Miközben egész évben ádáz harcot folytatunk a baktériumok ellen, és ha csak tehetjük baktériumölő, vagy antibakteriális terméket választunk, nem gondolunk arra, hogy esetleg a fürdővízzel kiöntjük a gyereket is.
A bacilusok és baktériumok ugyanis lehetnek jótékonyak is, és minden élő szervezetben elengedhetetlenül szükségesek, sőt ki hinné, hogy egy felnőtt ember szervezetében akár több mint egy kilónyi is lehet belőlük.

De mely baktériumok nélkülözhetetlenek és milyen szerepet játszanak életünkben, egészségünkben?

Probiotikumok

Az emberi szervezetben természetes körülmények között a bélcsatornában találhatók olyan baktériumok, melyek fontos szerepet játszanak a betegségek leküzdésében, és a fertőzésekkel szembeni védekezésben. A bélflóra tulajdonképpen a baktériumok milliárdjait sorakoztatja fel, azért, hogy megfelelően működtesse az immunrendszerünket, leküzdje a gyulladásokat és kiírtsa kártékony társaikat, az egészségre ártalmas vírusokat, bacilusokat. Ezeket a bélbaktériumokat nevezzük összefoglaló néven probiotikumoknak, amik nem pusztán az emésztésben segítenek, de ők állítják elő a táplálékokból a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat is. Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy mindezek ismeretében nincs is szükség külön baktériumirtásra, elegendő, ha megfelelő étkezéssel segítjük a bélflóra egyensúlyának megtartását, esetleg helyreállítását, sőt ezzel még napjaink egyik népbetegségét, az allergiát is tovaűzhetjük.

Tipp: mely élelmiszerekkel segíthetjük a bélflórában a jótékony bacilusok szaporodását? Elsősorban a tejtermékekkel, különösen savanyított formájukban, ilyen a joghurt, a kefir vagy a tejföl. Sok prebiotikum, azaz egészséges mikrobát szaporító baktérium található még a banánban, ami egyes vélekedések szerint összetételében ugyanaz, mint az anyatej.

Laktobacillus

A barátságos baktériumok névtelen milliárdja között van néhány, amelyet mindenki ismer, ilyen a laktobacillus, ami különösen a nők életében játszik fontos szerepet. Nincs is olyan nő, aki élete során ne találkozott volna valamilyen laktacid készítménnyel. A laktobacillus fő táplálékai az ártalmas gombák, így megakadályozzák a gombák elszaporodását, leküzdik a candida fertőzéseket, de ezek felelnek a hüvely megfelelő Ph értékéért is. Ugyanakkor a laktobacillus segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, ezért igen hasznosak a különféle fogyókúrák idején is, s miközben elégetik a szénhidrátokat, energiával töltik fel a szervezetet.

Tipp: Mint ahogyan a jótékony mikrobák, így a laktobacillus is sokkal sérülékenyebb, mint ártalmas társaik, viszont túladagolni nem lehet, ezért érdemes pótlásukról nap mint nap gondoskodni.

Bifidobaktérium


A bifidobaktériumok pótlására különösen a kor előre haladtával van szükség, ugyanis az évek múltával rejtélyes módon eltünedeznek, 40-45 éves kor fölött pedig egyre jobban csökkennek a vastagbélben, s ez különféle problémákhoz, végső soron akár vastagbél rákhoz is vezethet. A bifidobaktériumok lebontják a rákkeltő anyagokat, sőt megakadályozzák azok kialakulását. A napjainkban előszeretettel emlegetett méregtelenítéshez sem kell feltétlen böjti kúrákhoz folyamodnunk, hiszen ha megfelelő számú bifidobaktériumok vannak a vastagbélben, akkor azok elvégzik a szabadgyökök megkötését, azaz a méregtlenítést, miközben még a koleszterinszintet is csökkentik. Nagy segítségünkre vannak a gyomor- és bélhurut megelőzésében és a különféle hasmenéses megbetegedések leküzdésében, de a jótékony baktériumok segítik megakadályozni a csontritkulás kialakulását is.

Tipp: Egészséges életmóddal is késleltethetjük a bifidobaktériumok csökkenését, ha kerüljük a dohányzást, a túlfűszerezett ételeket, a stresszt és a klóros vizet, amik ölik a segítőkész baktériumokat.

Szinbiotikum

Nyáron, különösen a hasmenéses betegségeknél, télen az influenza tüneteinek kezelésére javasolt antibiotikum kúra után bizony nagy számban pusztulnak el a szükséges mikroorganizmusok, amiket minél előbb pótolni kell, az úgynevezett szinbiotikumokkal. S, hogy mik is ezek a szinbiotikumok? Amint az már a fentiekből kiderült a szervezetnek nélkülözhetetlen a megfelelő számú élő baktérium, vagyis probiotikum, de ezeknek táplálékra is szükségük van, amit olyan élelmiszer rostokból nyernek, amiket a gyomor nem emészt meg, így ezek a vastagbélbe kerülnek. Ezeket nevezzük prebiotikumoknak. A kettő együtt pedig nem más, mint maga a szinbiotikum.

Tipp: Szinbiotikumokat a legegyszerűbben étkezéssel tudjuk a szervezetbe juttatni. Ehhez rostokban gazdag müzlit, zabkorpát, kukoricakorpát keverjünk össze élőflórás joghurttal, kefirrel, vagy tejföllel. Habár a különféle gyümölcs joghurtok ízletesebbek, minél natúrabb terméket választunk, annál több benne a barátságos baktérium.

Győri Anna