-
Thermal Park Egerszalók ***+         Hotel Kapitány **** Sümeg         Family Wellness kedvezményes árak                                                          ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: 06-30 678-0654
-

A bőr nem csak egy burok, amibe bezártak minket


„Visszagondolva régenvolt gimnazista korom biológia óráira, úgy tűnik, hogy testünk felépítése és működése szempontjából a bőr volt a legkevésbé izgalmas szerv. Mindannyian az agyat, szívet, tüdőt, májat csodáltuk, holott mint kiderült, agyalágyultan, egy tüdővel, fél vesével, egy-két infarktus után, alkoholtól felpuffadt májjal is még döcög az élet, de ha a bőr 2/3 részét csak elsőfokú égés éri, tehát ha még hólyagocskák sem keletkeznek, a halál elkerülhetetlen. A római győztes gladiátorok, akiknek bőrét aranyporral dörzsölték be, hogy idomaik klasszikusabbak, szoborszerűbbek legyenek, pár óra múltán holtan hullottak a porondra. Megmagyarázhatatlan és érthetetlen volt ez, csak most kezd a tudomány a miértre választ találni.” – írja Ilcsi néni.
Ahhoz, hogy Te is megkapd a választ, bele kell egy kicsit mélyednünk a bőr anatómiájába.
A bőr anatómiája
bőr – az előző levelemben említett funkcióinak megfelelően - olyan szövetekből épül fel, amelyek a külső hatásokkal szemben ellenállóak és a bennük lejátszódó folyamatok hozzájárulnak a szervezet zavartalan működéséhez. A bőr (derma) három fő rétegből áll: hámréteg (epiderma), irharéteg (cutis), bőralja (subcutis).
A hámréteg
Kozmetikai szempontból minket leginkább a legfelső réteg (a hámréteg) felépítése és működése érdekel. A hám a testfelszín nagy részén kb. 0,2 – 0,3 mm vastag. Legvékonyabb a szemhéjon, legvastagabb a talpon és a tenyéren.
A hámréteg öt alsó rétegből áll (lásd: a fenti ábrán), úgyhogy a népmeséi motívumok híresztelései tévesek (a szegény emberről lenyúzott 7 réteg bőr tekintetében).
Legalsó rétege (csíra réteg) egy szorosan egymás mellett álló, nedvességtől duzzadó henger alakú, folyamatosan megújuló sejtsorból áll. Itt megy végbe a sejtosztódások nagy része, ugyanis a hám többi (e feletti) rétege főképp ennek a sejtsornak (bazális sejtsor) a származéka. Ezek a sejtek a hámban mindig egyre feljebb kerülnek, vándorlásuk során különböző kémiai és alaki változásokon mennek keresztül, majd végül élettelen szarupikkelyek formájában leválnak a bőrfelszínről. Ez az elszarusodás folyamata, amely kb. 4 hétig tart. Sajnos az elvárosiasodott embernél ez a folyamat már károsodott, ugyanis az elhalt szarupikkelyek már nem kopnak olyan ütemben, ahogy kéne, és ez rengeteg kozmetikai problémához vezet. Ezt a természetes kopást még hátráltathatjuk nem megfelelő kozmetikumok használatával: pH 5.5-ös termékek, Sodium Lauryl (Laureth) Sulfate-os tusfürdők, kőolaj származékokat tartalmazó készítmények, szintetikus krémek, stb.
Ez alatt a viszontagságos út alatt az alulról induló sejtek fokozatosan elveszítik víztartalmukat, ellaposodnak, elvesztik sejtmagjukat, a sejtek közti kötőerő csökken, lazul a sejtszerkezet és felépül a külső hatásokkal szemben rendkívül ellenálló vázfehérje, a keratin.
Ellenálló képessége miatt védelmi szerepet tölt be a bőrön, különösen a vegyi hatásokkal szemben (ha sok "krémnek" csúfolt vegyszert kensz a bőrödre, ez a keratin réteg pánikszerűen elkezd vastagodni.). A keratin normális élettani körülmények között hidratált, amelyet a hozzá kapcsolódó vízmegkötő faktoroknak (NMF) köszönhet. Ha a szaru működése nem megfelelő, csökken a vízmegkötő faktorok száma és a bőr dehidratálttá (vízhiányossá) válik. Ebből következik, hogy a bőr hidratálását nem az oldja meg, hogy magas nedvesség tartalmú krémeket próbálunk bejuttatni a bőrbe – ugyanis a víz nem tud felszívódni (ha tudna, elég lenne beleülnünk egy kád vízbe, és bőrön keresztül „kiinnunk” azt) – hanem olyan hatóanyagokkal kell normalizálnunk a bőr működését, amelyek megakadályozzák a vízmegkötő faktorok degenerálódását, és azok számának csökkenését. Ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag fogyasztása, valamint a rendszeres ivás (napi 2-3 liter folyadék!!!: jó minőségű víz, frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek, gyógyteák: pl. Cassie tea).
A szaruréteg felszínén egy ún. bőrfelszíni emulzió található (lásd kettővel ezelőtti levelem), amely szaruzsírból, a faggyúmirigyek által termelt és bőrfelszínre ürített faggyúból, valamint a verejték optimális keveredéséből áll. Ha bármelyik alkotórész mennyisége nő, vagy csökken, megváltozik a bőrfelszíni emulzió összetétele, azaz más minőségűvé válik a bőr - így alakulnak ki a normáltól eltérő bőrtípusok, ill. kóros bőrképek.
Az irha réteg
A hám sejtjeinek táplálását és egész anyagcseréjét a sejt közötti nedvek látják el, amelyek a hám alatt lévő irhából áramlanak felfelé. Az irha már 3-4 mm „vastag”. Itt már vér- és nyirokerek, szőrtüszők, faggyúmirigyek, verejtékmirigyek, bőrmozgató izmocskák (ezek működését blokkolja a botox!) is vannak. Lényeges szerkezeti eleme a rost. 90%-ban kollagén, 10%-ban elasztikus rostokból áll, és az ezeket termelő sejtekből, amelyek a kocsonyás állományt is termelik. Itt már védekező sejteket is találunk. Ez a réteg a támasztója a felette lévő hámnak, hogy az rugalmasan kisimuljon.
A bőralja
Az irha alatt rétegződik a bőralja, ami már lényegesen vastagabb az előző kettőnél, attól függően, hogy milyen kövér. Itt már zsírsejtek párnázzák ki a bőrt, ezáltal fokozódik a hőszigetelés és a mechanikai védelem. A zsírsejtek rugalmas tokocskákban helyezkednek el, ők a táplálék-anyag raktár.
Nagyon fontos, hogy az arc és a nyakbőr aljában lévő mimikai izmokhoz az arckoponya mozgatóizmai is felnyúlnak. Ez teszi lehetővé, hogy egy jó színész minden érzelmet és gondolatot ki tud fejezni a mimika nemzetközi – mindenki számára érthető – nyelvén. Ám ez a kapcsolódás teszi lehetetlenné például, hogy az arc bőrét le lehessen egyben és egészben húzni, mint a test többi bőrét. Ez a kapcsolódás nehezíti meg a plasztikai sebészek dolgát is, hisz ezeknek az izmocskáknak a sérülése torzzá, élettelenné, maszkszerűvé teszi az arcot (lásd az agyonplasztikázott színészeket és hírességeket, mint pl. Spéter Erzsébet). Nem olyan egyszerű dolog ám az arcfelvarrás, mint ahogy azt képzeljük, amikor a tükör előtt állva próbáljuk megroggyant arcbőrünket kifeszíteni a kezünkkel! De azért ne keseredj el, van más – kíméletesebb és egészségesebb – megoldás is az arc feszesebbé tételére, de erről majd később.
Folytassuk, hogy mik is vannak még a bőraljában: ide nyúlnak le a különböző mirigyek és szőrtüszők is. Itt már véredény rendszereket is találunk, ezek a kapillárisok, amelyek szükség szerint záródnak-nyitódnak – amíg jól működnek. Az arteriolák azok, amelyekben az oxigéndús vér áramlik, a vénulák pedig azok, amelyek az elhasznált vért szállítják. Ha ezek nem jól működnek, a bőrnek keringési zavarai lesznek (rosacea, szederjesség, értágulatok, sápatagság, pirosság). Ezért fontos többek közt a rendszeres mozgás a friss levegőn, a szauna, a váltott hideg-meleg vizes zuhany, és a vérbőség fokozó kozmetikumok esetenkénti vagy kúraszerű használata.
A bőr baktériumflórája
Egészséges ember bőrének a felszínén betegséget nem okozó (apatogén), ún. hasznos baktériumok élnek. Ezt a jellegzetes mikroflórát különböző Staphylococcus- és Propioni-törzsek alkotják. Ezek segítik a bőr normális működését, a más baktériumok és gombák elleni védekezésben szerepük jelentős. A „hasznos" baktériumflóra megszűnése vagy túlburjánzása komoly bőrbetegségek kialakulását vonhatja maga után.
Figyelem! Az ún. vírus- és baktériumölő tisztálkodó szerek a normális baktériumflórát is elpusztítják! Vigyáznunk kell arra is, hogy mosakodó szereink és habfürdőink ne tartalmazzanak agresszív zsíroldó szereket (pl. sodium lauril sulphate-ot)., ugyanis ezek teljes mértékig leoldják a szennyeződéssel együtt a védő baktérium flórát tartalmazó bőrfelszíni emulziót is!
Az antibiotikumok szedése is teljesen tönkre teheti a bőr baktérium flóráját. Ne szedjünk nyakra-főre antibiotikumokat! Ha gyulladás van a szervezetedben, inkább próbáld ki a macskakarmot
Forrás: Dr.Papp B. János: CANDIDA - Igazságok és tévhitek; társszerzők: Antal Valéria - Arany Melinda - Chemez Flóra - Guba Rózsa - Jernei Anikó, kiadó: Papp-Ker Kft., Budapest, 2003.
Ilcsi néni levelei – archív – Pesti Hírlap

Tippek, trükkök ,praktikák


TOP-TIPP Szépségápolás: Tudtad, hogy rendszeres napi szemkörzéssel késleltethető a ráncosodás? Ugyanis ha tornásztatod a szemkörüli bőr aprócska izmait, akkor megőrizhető a bőr feszessége.


TOP-TIPP Egészség: Az antibiotikumok túlzott használata nem csak a bőrflórát, hanem a hüvelyflórát is teljesen tönkretehetik. Az egészséges hüvelyflóra hiányára nagyon sok női probléma táptalaja lehet (candidiázis, különböző folyások, gyulladások, gombás fertőzések). A hüvelyflóra egyensúlyát kaukázusi kefires, vagy natúr biojoghurtos irrigálással hozhatod helyre. Ilyen eseten még véletlenül se használj „intim” mosakodókat, hisz ezek csak súlyosbítanák a helyzetet.


TOP-TIPP Életmód: Antibiotikumok helyett egyél gyógyító ételeket. Nem is gondolnád, hogy mennyi finomság van, ami tud annyit, sőt többet, mint egy szintetikus gyógyszer, sőt még mellékhatások sincsenek. Később ezzel a témával is foglalkozunk majd, addig is olvasgasd Dr. Chen Zhen: A gyógyító kínai konyha – Válogatás ötezer év hagyományos gyógyító receptjeiből c. könyvét, vagy Dr. Oláh Andor: Reformkonyha c. könyvét. És nagy ívben kerüld el a gyorséttermeket!


TOP-TIPP Lélek: Tudtad, hogy az őszinte mosoly, a szívből jövő nevetés is méregteleníti a szervezetet? Többet kéne gyakorolnunk…