-
Thermal Park Egerszalók ***+         Hotel Kapitány **** Sümeg         Family Wellness kedvezményes árak                                                          ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: 06-30 678-0654
-

Nem csak szépít az alvás


Úgy tűnik, igaza volt az anyáinknak: egy egész éjszakás alvás segít, hogy legjobb formánkat hozzuk – derült ki egy friss svéd tanulmányból.
Azok, akik legalább nyolc órát aludtak egy éjszaka, egészségesebbnek, kipihentebbnek és sokkal vonzóbban tűnnek azoknál, akik nem bújtak időben ágyba. Ám nem csak az alvás mennyisége számít, az időpont legalább olyan fontos. 
Az emberek gyakran vagyonokat költenek a szépségkúrákra, hogy fiatalosabbnak, üdébbnek látszódjanak, és elfeledkeznek a legősibb módszerről, amely semmibe sem kerül. Pedig hosszú távon az alvás a legjobb befektetés és a legjobb szépségkezelés, ami csak létezik. 

A tudósok több mint húsz, 18 és 31 év közötti fiatalt vizsgáltak. Lefényképezték őket az alvás előtt, majd nyolc óra alvás után is készítettek egy felvételt róluk a nap ugyanazon időpontjában, ugyanazon a helyen, hogy a fény és egyéb beállítások ne legyenek hatással az arcképre. Egy másik éjszaka pedig csupán öt óra alvást engedélyeztek az alanyoknak, majd így is elkészítették a fotókat. A képek készítésekor nem viseltek sminket, minden képen ugyanazt a ruhát viselték. A fotózáson nyugodt arccal, grimaszok nélkül kellett nézniük a kamerába.
Hatvanöt megfigyelőt kértek meg a képek értékelésére, anélkül, hogy tudnák, mennyi alvás után láthatók a fotókon az alanyok. Az értékelés során hat százalékkal egészségtelenebbnek, négy százalékkal csúnyábbnak és tizenkilenc százalékkal fáradtabbnak ítélték azokat az arcképeket, melyeken a kevesebb alvás után láthatók az alanyok.
Korábbi tanulmányok szintén hasonló következtetésekre jutottak. Ráadásul azt is megfigyelték, hogy akik rendszeresen kevesebbet alszanak a szükségesnél, hajlamosabbak a túlsúlyra és a szövődményeként kialakuló betegségekre, ráadásul memóriájuk is rosszabb a rendesen alvókénál.